Welk trainingsschema past het best bij jou?

Een realistische doelstelling stellen

  • Een realistische doelstelling stellen
  • Trainingsschema dat bij jou past
  • Experimenteer, leer en wees consistent

Zodra je aan fitness en krachttraining begint, is het stellen van een realistische doel de eerste stap naar al jouw resultaten. Wat wil jij bereiken met jouw fysiek? Hoeveel dagen in de week wil jij trainen? Dit zijn voorbeelden van vragen die jij jezelf moet stellen voordat je een goede krachtige trainingsschema kunt opstellen dat bij jou past. Het draait uiteindelijk erom dat je je doel na kunt streven. Dus als je een onrealistische doelstelling voor jezelf neerzet dan zul je gauw merken dat je het snel gaat opgeven. Stel dus een realistische plan op dat past bij jouw doelen, maar ook bij jouw huidige levensstijl.

Een trainingsschema dat bij jou past

Als je je doelstellingen hebt neergezet en je dagen hebt ingepland, kun je verder kijken naar het trainingsplan. Als je een man bent dan wil je het liefst alle spiergroepen trainen: borstspier, rugspier, armen, schouders, benen en buikspieren. Zo kun je een mooie, krachtige en symmetrische fysiek creëren. Als je een vrouw bent dan heb je specifiekere spiergroepen waar je op wilt focussen. Dit zijn vooral de beenspieren (glutes, hamstrings, quads) en rugspieren. Op basis van je trainingsdagen en je spiergroepen die je wilt trainen moet je je trainingsschema gaan instellen. Onthoud dat jouw spiergroepen nadat je ze hebt aangepakt, minimaal 24 uur rust nodig hebben. Onderstaand staan de trainingsschema’s die je kunt instellen voor jouw gewenste trainingsdagen.

3 daagse trainingsschema:

  • Fullbody X 3
  • 2X Upper & 1X Lower
  • 2X Lower & 1X Upper

4-daagse trainingsschema:

  • 2x Upper / 2x Lower
  • Aangepaste Split

5-daagse split trainingsschema:

  • Push / Pull / Legs / Push / Pull

6-daagse split trainingsschema:

  • Push / Pull / Legs / Push / Pull / Legs

Op het moment dat je dit hebt vastgesteld kan je doorgaan naar de oefeningenselectie, herhalingen, sets, reps en rust. Dit zijn cruciale aspecten om je spiergroei en rust te maximaliseren.

Experimenteer, wees consistent en leer

 

Uiteindelijk blijft elk individu anders en heeft zij of hij aparte spiergroepen waar diegene op wilt focussen. Daarom is het van ultiem belang om consistent en goed te experimenteren met de oefeningen die bij jou past. Zo kan je uiteindelijk jouw ideale trainingsschema bouwen. Het is aangeraden om jouw trainingsschema ook door een personal trainer te laten opstellen. Diegene kan namelijk specifiek kijken waar jouw zwakkere spiergroepen ligt. 

Geef een reactie