Waarom koolhydraten nodig en belangrijk zijn

Waarom zijn koolhydraten belangrijk?

  • Waarom zijn koolhydraten belangrijk?
  • Welke koolhydraten heb je nodig?
  • Hoeveel moet ik hiervan eten?

Dat ons menselijk lichaam brandstof nodig hebben om te leven is duidelijk. Vooral als je aan krachttraining doet en veel spiermassa hebt, heb je meer brandstof nodig dan een gemiddeld persoon. Één van de brandstoffen die wij nodig hebben zijn koolhydraten.

Als jij een doelstelling hebt om spiermassa op te bouwen of om af te vallen, heb je ook zeker de koolhydraten nodig. Koolhydraten zitten in bijna alles wat wij eten. En de veelvoorkomende bestaan uit zetmeel, suikers en vezels. Gezonde voorbeelden hiervan zijn: pasta’s, fruit, rijst, brood, aardappelen, bonen en de wat ongezondere chips en snoep. Bij deze producten krijg je een hoog aantal koolhydraten binnen. Ook in bijvoorbeeld fruit zoals een banaan zitten koolhydraten. Hierin zitten goede suikers dat wordt omgezet naar glucose voor directe goede energie. In cola zit bijvoorbeeld ook veel suikers. Dit zijn dan weer de slechte suikers en maken je dik.

Op het moment dat je bijvoorbeeld pasta, rijst in combinatie met bijv. groenten en en stukje vlees eet of een banaan. Dan word het eten verbrandt en omgezet in energie Zo krijg je nieuwe goede energie en kun je er weer tegenaan met nog meer kracht. Daarin tegen kan je als je ongezonde koolhydraten eet zoals fastfood je energie wat vertragen. Daarom is een goede balans in koolhydraten en gezonde voeding van ultiem belang en moet je ervan kunnen genieten.

Welke koolhydraten heb je nodig?

Er zijn tal van verschillende koolhydraatbronnen die voor jouw energie kunnen zorgen. Het is belangrijk om een onderscheid te kunnen maken tussen gezonde en ongezonde koolhydraatbronnen. Zo kun je namelijk tactisch je koolhydraatbronnen inzetten om effectief af te vallen of in spiermassa aan te komen. Maar onthoud je hebt ze sowieso nodig om jouw vetverbranding, energielevels en consistent en in balans te houden voor beide doelstellingen. De mate hoeveel je nodig hebt verschilt per persoon en per doelstelling. De beste koolhydraatproducten bestaan uit veel vezels, vitamines en mineralen. Ze hebben een positieve invloed op je energielevel, darmstelsel en spieren.

Beste vezelrijke, vitamine en mineraalrijke koolhydraatbronnen die zorgen voor langdurige energie en minder snel verteren: zilvervliesrijst, zoete aardappel, havermout, quinoa, volkoren producten zoals pasta’s, wraps, brood, fruit, groentes..

Goede koolhydraatbronnen met minder vezels, vitamines en mineralen die zorgen voor snel verteren voor snelle energie: witte rijst, aardappelen, witte pasta’s, witte wraps etc.

Hoeveel moet ik hiervan eten?

De hoeveelheid koolhydraten dat jij dagelijks nodig hebt hang af van jouw doelstelling. Als je een goede analyse van je maaltijden kan maken weet je of je goed zit. Je kan het dus op gevoel eten. Je kan ook een dagje je voeding tracken om te kijken hoeveel je nou echt eet. Ook verschilt het per persoon hoeveel koolhydraten je nodig hebt. Dit komt omdat elk lichaam een andere levensstijl heeft met andere lichaamsstatistieken. 

Combineer de koolhydraat naar keuze met een heerlijk stuk vlees, groenten een sausje naar keuze en je hebt een goede krachtige maaltijd samengesteld. Uiteindelijk draait het om balans en wat je op een dag hebt gegeten. Zodra je de juiste verhouding te pakken hebt leer je je lichaam goed kennen. Zo weet je dan voor altijd wat je nodig hebt. En zo word je fit, krachtig en energiek. En blijf je dat ook!

Geef een reactie