Een gezonde eetstijl naast het sporten? Dat is natuurlijk het allerbelangrijkste. Je kan nóg zoveel bewegen, evenals elke dag naar de sportschool of een andere manier van beweging zoeken. Maar wanneer de voeding hier niet bij past, zal je lichaam niet het gewenste resultaat behalen. Beweging gaat gepaard met voeding en niet andersom. Maar welk fruit is nu het gezondst? En hoeveel verschillende soorten fruit dien je binnen te krijgen? Lees alles over het gezondste fruit hier.
Waarom is fruit gezond?
Fruit is een belangrijke leverancier van vitaminen, mineralen en voedingsvezels voor ons lichaam. Daarnaast beschikt fruit ook over super veel antioxidanten. Los van een boost in je immuunsysteem, zorgt fruit verder voor een stralende huid, een goed welzijn en dus een gezondere levensstijl. Ook beschikt fruit over verschillende vezels. Deze vezels zijn niet alleen goed voor een verlaagde bloeddruk, maar ook voor een goede spijsvertering en het onderhouden van een gezond gewicht. Tot slot zorgt de inname van fruit ook nog voor het minimaliseren van de kans op hart-en vaatziekten. Al deze elementen dragen dus bij aan een positief effect op de gezondheid. Door dagelijks fruit te nuttigen, maak je je voedingspatroon niet alleen diverser maar zorg je ook voor een goede impact op het lichaam.
En nu horen we je al denken “en het minst gezonde fruit dan?”. Er zijn ook genoeg fruitsoorten met veel suikers, fruitsoorten met relatief weinig vezels en gedroogd fruit. Deze vormen van fruit zijn vaak minder gezond. Denk hierbij aan fruit uit blik, fruit uit een glas siroop, fruit uit de diepvriesvakken, fruitsappen, vruchtensaus en confituur. Daarnaast is te veel van alles ook niet goed. Je eet uiteraard alles met mate. ‘Te’ voor alles wordt niet aangeraden. Te veel aardbeien, te veel bananen, te veel appels. Alles heeft een maximaal aantal.
Los van dat fruit gezond is, is het ook belangrijk een minimum aantal gram per dag te nuttigen. Uit onderzoek is gebleken dat een mens gemiddeld per dag 250 gram fruit moet eten om genoeg vezels, vitamine en mineralen binnen te krijgen. Dit zijn dus ongeveer twee soorten fruit per dag. Heb je moeite met het eten van fruit, denk dan aan fruit bij je ontbijt. Fruit is een lekkere vervanging als boterhambeleg of bij de ontbijtgranen, havermout of andere vormen van ontbijt. Daarnaast kan je fruit zien als tussendoortje, of eventueel na het avondeten als dessert.
Top 10 gezondste fruitsoorten
Heb jij nou ook het verlangen om meer fruit te eten? En wil je gezonder eten door dit te combineren met sporten? Graag nemen we je mee door de meest gezonde fruitsoorten en hun voordelen.
Granaatappels
Granaatappels zitten boordevol antioxidanten, zijn sappig, zijn zoet, zijn rijk aan vezels, bevatten mineralen, zijn ontstekingsremmend en dragen bij aan het tegengaan van hart- en vaatziekten. Zie de granaatappel als lekkere toevoeging van het ontbijt of eet de granaatappel als tussendoortje.
Bosbessen
Een tweede knaller zijn de bosbessen. Deze zijn verrijkt met antioxidanten, vitamine A, vitamine C en ze bevatten verschillende mineralen als ijzer, calcium, magnesium en kalium. Zij zorgen voor een sterker immuunsysteem en de verbetering van huid- en hersenfunctie.
Appels
Makkelijk mee te nemen en om op te eten. Diverse soorten, maten, kleuren en vitamine C: de appel. Deze is heel erg rijk aan vezels, wat goed werkt voor onze spijsvertering en het verlagen van het cholesterolgehalte. Appels zijn vaak de basis in een gezondere levensstijl met fruit en groente.
Bramen
Een echt seizoenstype fruit. Lekker in de zomer, door de smoothie, bij het ontbijt en om los op te eten. De bramen zijn ook rijk aan vezels en uitstekend voor een goede spijsvertering. Daarnaast zijn bramen heel goed om te eten om de weerstand in stand te houden, en zitten ze boordevol vitamine C.
Dragonfruit
De vijfde fruitsoort uit onze top 10, is de dragonfruit. Deze bevat super veel folaat en bevat vitamine B, wat bevorderlijk is voor je witte- en rode bloedcellen en zenuwen.
Kersen
De kersen zijn niet alleen super lekker, maar ook mega gezond. 100 gram kersen zorgen namelijk al voor 43% van de dagelijkse hoeveelheid vitamine A en dragen dus bij aan het onderhouden van gezonde ogen, de huid en het immuunsysteem.
Kiwi
En dan met of zonder schil? Beide bevatten super veel vezels en vitamine. Heb je dus een keer geen mesje om de kiwi open te snijden, kun je deze in zijn geheel opeten. Smullen maar.
Aardbeien
Aardbeien bevatten ook super veel vitamine C en weinig koolhydraten en calorieën. De aardbeien zijn dus mega geschikt om te eten tijdens de overschakeling van een gezondere levensstijl, plus het eten van aardbeien verkleint het risico op diabetes. Een win-win dus.
Avocado
En hierbij valt vaak de discussie: is een avocado groente of fruit? Plantkundig gezien is de avocado een vrucht van de avocadoboom en valt daardoor officieel onder fruit. Hierom is deze meegenomen in de top 10 en super gezond. En vooral het mineraalgehalte is heel erg hoog. Deze is tot bijna drie keer hoger dan in de meeste andere vruchten. Een goede tip!
Citroen
En last but not least, de citroen. Citroen is rijk aan vitamine C. Dit draagt bij aan de versterking van je immuunsysteem en de bestrijding van griep en verkoudheden. Hiernaast is ijzer ook een mineraal dat in de citroen aanwezig is. Citroen (citroensap) zorgt voor een betere opname van ijzer uit het voedsel dat je eet.
Al met al zijn er genoeg fruitsoorten die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Wil je nu meer weten over gezonde voeding, lees dan ook ons blog over de gezondste groente:
Of neem contact met ons op via de volgende button
Neem contact op