Kun je in een jaar snel gespierd worden?

fitness model sixpack training
Home » Blog » Kun je in een jaar snel gespierd worden?

Het antwoord op hoe snel je spieren kunt opbouwen, hangt van veel factoren af. Goed eten, bewust zijn van wat je eet en een consistent plan volgen zijn hierbij van groot belang. Aankomen en afvallen zijn niet het allermakkelijkste en er komt veel toewijding bij kijken op het moment dat je besluit alles om te gooien. Maar welke stappen dien je te ondernemen om resultaten te zien? Lees het hier. 

Hoe snel spieren opbouwen?

Was het maar zo makkelijk dat je binnen een jaar helemaal gespierd bent. Snel gespierd worden en aankomen in spiermassa heeft dan ook te maken met verschillende factoren. Als je een ervaren atleet bent, die gedurende heel veel jaar constant dezelfde spieren heeft getraind, gaat het makkelijk dit te onderhouden. Ben jij een individu dat minder vaak actief bezig is geweest, kan het langer duren om gewenst resultaat te zien en om snel gespierd te worden en door een nieuwe fitness routine te beginnen moet je lichaam wennen. Daarnaast bouwen mannen vaak sneller spiermassa op dan vrouwen. 

Desalniettemin speelt leeftijd ook een rol. Het is niet voor iedereen even makkelijk om zijn of haar gewenste lichaam te krijgen. Er komt veel hard werken bij kijken, naast eten en het omgooien van een levensstijl. Hierbij komt niet alleen de training om de hoek kijken, maar ook het stukje bewust eten. Resultaat gaat gepaard met voeding. En het juiste willen eten moet een verandering doorbrengen, niet alleen mentaal maar ook fysiek. Hierbovenop proberen we altijd een zo realistisch mogelijk beeld te creëren. Als jij een heel andere bouw hebt dan een topatleet, zal je minder snel hetzelfde resultaat krijgen. Daarnaast loopt het proces bij de een sneller dan bij de ander en heeft iedereen een andere doelstelling. Het is dus mogelijk om binnen een jaar ‘gespierd’ te worden, maar de manier waarop hangt af van het individu. Maar stel dat je de ambitie hebt om binnen een jaar gespierd te zijn, wat heb je dan nodig? Lees hieronder onze tips. 

Tips om gespierd te worden

1. Training

Het allerbelangrijkste is de opbouw van je training. Train je kracht? Train je cardio? En welk resultaat wil je behalen. Om spieren op te bouwen moet je deze continu prikkelen. En het belangrijkste hierbij is dat je je grenzen verlegt en durft harder en beter te trainen. Dit betekent niet dat je elke training een persoonlijk record moet behalen, maar wel dat je grenzen opzoekt. Zoek uitdagingen en motiveer jezelf om het uiterste eruit te halen. Zorg bijvoorbeeld voor een juist trainingsschema. Zoek ook gewichten op, die je stimuleren om de herhalingen te voltooien, of gewichten die ervoor zorgen dat je weerstand voelt. Zweten = weten dat je hard traint. 

2. Energie inname berekenen 

Meten is weten is eten. Als je gestructureerd wil afvallen of wil aankomen is calorieën tellen hiervoor nog steeds een van de beste methodes. Door bij te houden wat je nuttigt, heb je goed inzichtelijk wat je eet, en wat je nodig hebt om af te vallen of aan te komen. En om te bepalen hoeveel energie jij nodig hebt om jouw dagelijkse doelstelling te bereiken, kan je dit automatisch doen met diverse apps of handmatig. Door bewust te zijn van wat je nodig hebt om massa op te bouwen, kan je makkelijk werken naar de formule waarin je spiermassa kan opbouwen en dus gespierd kan worden in een jaar. 

3. Voeding

Je voeding is de sleutel tot succes. Wil je spiermassa opbouwen? voeding. Wil je afvallen? voeding. Je voeding is de basis voor het behalen van resultaten op korte en lange termijn. Als je hypertrofie hebt bereikt (scheurtjes in spieren die zorgen voor opbouw van massa) is de volgende stap om deze spieren te helpen herstellen (rust) en te laten groeien. Dit wordt bereikt door je lichaam voldoende brandstof te laten nuttigen om te kunnen herstellen en te kunnen groeien. Denk dus niet dat je helemaal niets meer moet eten, of dat je extreem veel moet eten. Maar ben je bewust van wat je eet en wat je nodig hebt om resultaat te behalen. Het is dus een aanrader naar een passend voedingsschema te zoeken. Bij BNFitness helpen we je graag verder!

4. Beter slapen

Een andere belangrijke peiler is slapen of terwijl rust. Rust is het allerbelangrijkste in het behalen van successen en resultaten. Veel van de hormonen die nodig zijn voor groei, worden geactiveerd wanneer we slapen. En door voldoende uren te maken, kunnen de spieren ontspannen en zorgen voor herstel, voor een nieuwe goede sessie. Door niet voldoende rust te nemen, bouw je moeilijk spieren op. Streef daarom naar minimaal 7 à 8 uur nachtrust voor de beste resultaten. 

5. Rust en gefocuste mindset

Je kan nog zoveel trainen, bewust letten op eten en meten wat je binnen mag krijgen. Maar rust en een positieve mindset zijn het allerbelangrijkste. Als je echt spieren wil opbouwen, dien je jezelf continu te motiveren en moet je je lichaam uitdagen en grenzen verleggen. Als je altijd binnen je comfort zone blijft, zal je niet de resultaten zien die je wil behalen. Het verhogen van je gewichten en jezelf overtuigen dat je dit kan, draagt bij aan resultaat. Rust dus wanneer kan en probeer positief te blijven waar mogelijk. 

6. Consistentie

En tot slot consistentie. Zonder consistentie valt alles hierboven in het niet. Train consistent je benen om spiermassa op te bouwen. Train consistent je armen om spiermassa op te bouwen en blijf bewust naar de sportschool gaan. Begin met een minimale hoeveelheid en kijk hoe je dit kan uitbouwen naar meer. Spiermassa opbouwen en gespierd worden in een jaar gaan niet vanzelf. 


Kortom is gespierd worden binnen een jaar, dus voor iedereen anders. De een heeft meer moeite met consistentie, terwijl de ander strijdt met voeding. De ander weet weer niet welke oefeningen helpen en weer een ander slaapt niet voldoende. Kortom, genoeg impulsen om het niet te doen. Maar wat als je de stap nu wel maakt? Het is een begin van iets moois. Ben jij benieuwd naar de resultaten die je kan behalen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op