Hoe vaak per week moet ik sporten voor resultaat?

Home » Blog » Hoe vaak per week moet ik sporten voor resultaat?

Veel sporten, snel al het gewicht verliezen en een gezond leven leiden wil iedereen. Maar wat is nu de beste manier om dit te doen en hoe vaak per week moet je sporten voor resultaat? 

Hoe vaak je nu echt moet sporten om resultaat te kunnen zien, geldt voor iedereen anders. Belangrijke factoren spelen hier binnen een rol. Voeding, lifestyle, motivatie, een beweegmaatje, je fit genoeg voelen en tal van andere invloeden. Op basis van deze factoren, kan bepaald worden hoe vaak per week je moet sporten voor resultaat. Lees hieronder waar je allemaal op moet letten en hoe je snel resultaat kunt behalen.

Minimaal 1 keer per week sporten is een start

Veel mensen denken dat je extreem veel moet sporten om resultaat te kunnen behalen. Dit is niet helemaal waar. Als eerste is het goed om je bewust te worden van het resultaat dat je wil behalen. Dit kunnen verschillende dingen zijn; gewicht verliezen en een strakker lichaam creëren, meer spiermassa opbouwen of juist aankomen in combinatie met sport. Het is belangrijk om hierbij voor jezelf na te gaan hoe je dit resultaat wil behalen, wanneer je het wil behalen en wat hierbinnen je doelen zijn. personal-trainer-hoorn-BNfitness

Begin met kleine stapjes

Sta je aan het begin van een periode van bewuster leven, kan minimaal 1x per week sporten een goede start zijn. Hierdoor komt je lichaam in een ritme, waarbij het bewust bezig is en realistische stappen kan en wil maken. Dit wordt vaak al snel uitgebouwd naar 2x per week sporten. 

En wanneer zie ik resultaat?

Vaak begin je pas echt resultaat te zien, wanneer je consistent 3x per week sport (los van andere afhankelijkheden in resultaat). Je moet altijd voor jezelf na blijven gaan wat je wilt bereiken en wat je doelen zijn. Wil je meer gewicht verliezen, zul je actief cardio moeten blijven doen. Merk je dat je meer spiermassa op wil bouwen, zul je dit moeten afwisselen met krachttraining. 3x per week sporten draagt bij aan het sneller kunnen bereiken van je doelen en de manier waarop. Hoe vaak per week je moet sporten voor resultaat hangt dus af van de doelen die je wil bereiken. 

Hoe vaak per week krachttraining? 

Vaak gaat cardio gepaard met krachttraining. Hierbij is het belangrijk dat als je bijvoorbeeld als doel hebt om af te vallen, dit ook weer opbouwt door je spieren aan het werk te zetten. Heb je als doel om effectief spiermassa op te bouwen en je spieren te trainen, raden we aan om minimaal 3x per week krachttraining te doen. Door regelmatig krachttraining te doen, ben je je spieren aan het trainen om te groeien en sterker te worden. Daarbij is het van groot belang om je lichaam voldoende rust te geven. Je spieren hebben namelijk tijd nodig om te herstellen. 

Wissel hierom je trainingen af met diverse dingen die je doet, en blijf op de dagen dat je krachttraining doet consistent met je oefeningen. Te veel verschillende oefeningen, leidt af van het resultaat dat je wil behalen en draagt niet tot nauwelijks bij aan het trainen van vaste spiergroepen. 

Wil je spieren trainen? Train dan alle dagen dat je sport, een andere spiergroep. Dit zal bijdragen aan de hoeveelheid die je sport voor resultaat. 

Begin aan full body workouts 

Om resultaat te behalen met sporten, is het naast krachttraining belangrijk om te beginnen aan full body workouts. Hierbij komt elke trainingssessie het gehele lijf aan bod. De trainingsfrequentie is hierdoor een stukje hoger, maar het volume per spiergroep ligt lager (ten opzichte van krachttraining). Een full body workout, is een goed middel voor een beginnende sporter om het lichaam aan het werk te zetten. Hierbij heb je verschillende full body trainingsschema’s, waarmee je laagdrempelig kan beginnen met sporten en bijdraagt aan je resultaat. 

Conclusie 

Hoe vaak per week moet je nu sporten om resultaat te behalen? Dit heeft meerdere afhankelijkheden. Wil je afvallen, kan dit in combinatie met cardio en krachttraining. Wil je aankomen, kan dit in combinatie met krachttraining en de juiste voeding. Kortom, resultaat met sporten is voor iedereen anders. Begin met het opzetten van je doelen, werk naar deze doelen toe en creëer zo voor jezelf een andere lifestyle in combinatie met sporten. Het begint allemaal bij jezelf en de resultaten die jij wil zien met de hoeveelheid sporten per week. 

Hulp nodig bij jouw sport resultaat? 

Wil je nu de stap maken en starten met het behalen van duurzaam resultaat? En heb je hier hulp bij nodig om net dat stapje extra te doen in het behouden van je resultaten? Bij BNFitness, helpen we je met deze verandering. Zelfverzekerdheid, mindset, geluk en vitaliteit, dat vind je bij BNFitness. Doorbreek je gewoontes, patronen en behaal jouw ultieme droom lichaam met een krachtige mindset.

Neem contact op