Hoe begin ik met fit worden?

Home » Blog » Hoe begin ik met fit worden?

‘Hoe word ik fit?’ en ‘Hoe blijf ik fit?’ zijn twee van de meest gestelde vragen die we bij BNFitness krijgen. Het hebben van een gezonde levensstijl, gaat gepaard met verschillende dingen. Maar hoe je nu daadwerkelijk ‘fit’ wordt is minder eenvoudig dan vaak wordt gedacht. Rigoureuze veranderingen in gewend gedrag, toewijding, hard werken en heel veel geduld is de basis. Dit zijn dan vaak ook de pijlers voor het behalen van succes. De resultaten zijn meestal pas zichtbaar na een aanzienlijke periode hard werken en bewust leven. Toch zijn er een aantal elementen die bij kunnen dragen in hoe je fit kan worden. 

Maar wat zijn dan nu die eerste stappen en hoe kan je streven naar een gezonde levensstijl? Lees het hier. 

De eerste stappen naar een gezondere levensstijl

Een belangrijk uitgangspunt in het maken van de eerste stappen naar een gezondere levensstijl, is het startpunt. Hiermee maak je inzichtelijk waar je begint, welk niveau je hebt, welke doelen je wil behalen, de inzet die je hiervoor geeft, de voeding die je binnenkrijgt en de herstelmomenten die je ook in het schema moet implementeren. Kortom genoeg veranderingen die vanaf moment één doorgevoerd moeten worden. 

Realistisch gezien kost het tijd om je levensstijl aan te passen. Maar door bewust te worden van gewenning in gedrag van ‘niet fit zijn’ en toewijding is bij BNFitness vrijwel alles mogelijk. Het is belangrijk om goed te beseffen waar je nu staat en waar je naartoe wil. 

Het belang van een goede mindset

Het belang van een goede mindset is naast je startpunt een belangrijke tweede pijler in het behalen van resultaten. Een goede mindset zal je ver brengen in het behalen van doelstellingen. BNFitness staat ervoor in om je te ondersteunen naar al jouw fitness- en gezondheidsdoelen. Het hebben van een positieve mindset, is hierbij van extreem groot belang in het stellen van realistische doelen. Wees geduldig en concentreer je op consistentie. Naarmate je fitter wordt en je merkt dat je steeds beter wordt in bepaalde oefeningen, zal dit bijdragen aan je goede mindset. Kwaliteit boven kwantiteit. Het is belangrijk om dingen goed te doen, dit te doen omdat je dit wil doen en realistisch te kunnen kijken naar vastgezette doelstellingen. Vier je winsten, vier je resultaten en vier dat je bereid bent om verandering door te brengen in je lifestyle. Met de juiste coaching, flexibele methodes en krachtige tools beklim je deze journey samen met jouw personal trainer. Samen werken we aan het stellen van jouw doelen en werken we aan een mindset die zal bijdragen in het behalen van jouw doelen. 

Het belang van rust en herstel 

Naast de trainingen en mindset is het ook belangrijk om rust en herstel in te plannen tussen de trainingen door. Structureer je voeding, levensstijl en rustmomenten om energiebehoeften en herstel te ondersteunen. Door rustmomenten te plannen geef je je lichaam de ruimte voortgang te blijven boeken. Je geeft hierbij je spieren rust en zal sneller herstellen. Ook draagt dit bij aan het sneller behalen van doelen. Wees hierbij consequent, geduldig en neem voldoende rust om tot optimale resultaten te komen. Je lichaam past zich aan en wordt fitter in rust. Vermijd het dus om 7 dagen per week uitputtende oefeningen te doen. Wissel dit af met lopen, zwemmen etc. Luister vooral naar je lichaam en neem rustdagen wanneer je lichaam aangeeft dat het dit nodig heeft.  

De rol van voeding en hydratatie 

Desalniettemin zal een groot gedeelte van je doelstellingen behaald worden door je voeding aan te passen en zo gehydrateerd mogelijk te blijven. 

Voldoende hydratatie is van groot belang voor het optimaliseren van fysieke prestaties. Dit bij trainingen of eventuele andere sportactiviteiten. Minder hydratatie leidt tot uitdroging, wat resulteert in minder energie evenals uithoudingsvermogen. Het bijhouden van het hydratatieniveau helpt in het bijhouden van optimale prestaties. 

Door het drinken van voldoende water, draagt dit bij aan de voeding die wordt genuttigd. Je kunt door water te drinken, de calorie-inname beter reguleren en op gewicht blijven. Zo blijven voeding en hydratatie hand-in-hand in het behalen van optimale resultaten. 

Eenvoudige oefeningen voor beginners

Door inzichtelijk te maken wat je startpunt is, en door bewust te zijn van het hebben van een goede mindset, zijn er diverse oefeningen waarmee je kan beginnen om de eerste stappen te zetten in een gezondere levensstijl. Het belangrijkste is hier om krachttraining te combineren met conditietraining. 

Een voorbeeld hiervan zou onderstaande schema kunnen zijn: 

  • Krachttraining 2 dagen per week (full-body work-out) 
  • Cardiotraining 3 dagen per week (minimaal 30 minuten), dit kan zowel in de sportschool zijn of hierbuiten. Denk aan lopen en stappen maken, hardlopen, zwemmen etc.  
  • HIIT-training 2 dagen per week (20 minuten)
  • Herstellen en rust

Benieuwd naar een passend fitnessschema? Dan kunnen wij van BNFitness je verder helpen!

Werken aan een passend resultaat?

Het vergt moed om aan je gezondheid te werken, elke stap telt. Besef dit en laat de drang naar direct resultaat los. Zelfs Rome was niet in één dag gebouwd. Blijf geïnspireerd tijdens het sporten; mindset en motivatie zijn de sleutels tot succes.

Wil je jouw sportdoelen bereiken met hulp? Neem contact met ons op!

Neem contact op