Top 10 gezondste groente

Home » Blog » Top 10 gezondste groente

Van groente wordt je ‘sterk’ en dit is geen fabeltje. Een dieet rijk aan nitraat (wat voornamelijk uit groenten komt) draagt bij aan een betere spierfunctie. De spieren zijn sterker, de spieren functioneren beter en je loopt ruim 4% sneller dan mensen die dit niet opnemen. Groenten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet. Maar welke groenten zijn nu eigenlijk de gezondste? En hoeveel groentesoorten dragen bij aan dagelijkse aanbevolen hoeveelheid? Wij vertellen je alles. 

Waarom is groente gezond? 

Groenten hebben meerdere gezondheidsvoordelen. Zo zijn ze rijk aan vitamines, mineralen, spelen een belangrijke rol bij groei, onderhouden een goede werking van het lichaam en helpen je afweersysteem door het aanbieden van vitaminen en mineralen die het nodig heeft. Daarnaast bevatten groenten weinig calorieën en hebben verschillende eigenschappen die bijdragen aan ieder wat anders. Ze bevorderen dus het hele lichaam en je algehele welzijn. Het regelmatig eten van groenten is een goede manier om je gezondheid te ondersteunen bij een gezondere levensstijl, een vitaal leven en een energiek leven. 

Nu zijn er een aantal groentes die met hun kop boven het maaiveld uitsteken. Denk hierbij aan broccoli, wortels, spinazie en spruitjes. Deze bevatten extreem veel vitamine en mineralen en dienen gedurende de week ingenomen te worden. Daarnaast heb je ook altijd nog een aantal groenten die minder gezond zijn dan je denkt. Denk hierbij aan tomaat, groene pepers en rode pepers. Deze zijn niet extreem slecht maar bevatten minder vitaminen en mineralen dan je zou wensen in een gezondere levensstijl. 

Het combineren van groente en fruit is extreem belangrijk. Hierom dien je niet alleen 250 gram fruit te eten, maar ook minimaal 250 gram groenten. Echter hoe meer groente je eet, hoe meer je gezondheid bevordert. Probeer hierbij dus te combineren, af te wisselen en bovendien voldoende te nuttigen.

Top 10 gezondste groente 

Heb jij nou ook het verlangen om meer groente te eten? En wil je gezonder eten door dit te combineren met sporten? Graag nemen we je mee door de meest gezonde groente soorten en hun voordelen. 

Broccoli

Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet in vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli foliumzuur en kalium. 

Wortels

Oranje wortels zijn een goede bron van vitamine A, krachtige antioxidanten en vezels. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het remmen van ontstekingen en in de ondersteuning van het immuunsysteem en de darmen.

Spinazie

Spinazie is een goede bron van vitamine C en spinazie bevat diverse belangrijke mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium. Daarnaast zorgt spinazie voor een gezonde bloeddruk, en bevat het een indrukwekkende hoeveelheid vitamine K.  Deze vitamine staat vooral bekend om zijn rol bij onze bloedstolling.

Paprika 

Naast folaat heeft paprika een gezond gehalte aan vitamine C. Vitamine C zorgt, net als folaat, voor een betere weerstand en vermindert vermoeidheid. Het eten van paprika is dus gezond voor de weerstand en maakt je energiek. Een goede tip vóór de training dus! 

Ui

Ze zijn goed voor hart- en vaatziekten. Ze vormen een gemakkelijke aanvulling op je dagelijkse portie groenten omdat ze vaak “verstopt” zitten in gerechten. Ze leveren veel vitamines en mineralen zoals vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, kalium en magnesium.

Gember

Gember is een regelrechte vitaminebom. Gember is goed voor de spijsvertering, gember gaat ontstekingen tegen, en het verlaagt misselijkheid. Het is een echte knaller en wordt vaak ingenomen als boost voor het lichaam. Een belangrijke binnen de top 10. 

Biet

De rode biet is echt powerfood. De groente bevat bijna alle vitamines en mineralen die je nodig hebt. Daarnaast zijn bieten laag in calorieën en bevatten zeer weinig vet. Lekker om door smoothies te verwerken, of in een avondmaal. 

Pastinaak

In deze groentesoort vind je veel vezels, vitamine C, kalium, foliumzuur en antioxidanten. Ook stimuleert het eten van pastinaak de werking van de nieren, waardoor afvalstoffen sneller worden afgevoerd. De pastinaak bevat ook weinig calorieën.

Spruitjes

Spruitjes zijn super gezond en bevatten tot wel drie keer meer vitamine C dan een sinaasappel. Spruitjes bevatten meer vezels, foliumzuur, vitamine C en vitamine K dan de meeste andere kolen. Een super gezonde groente soort en goed om minimaal één keer in de week te eten.  

Zoete aardappel 

En het laatste uit het rijtje is de zoete aardappel. De zoete aardappel is veelzijdig, super gezond, zorgt voor stabiele bloedsuikers en bevat super veel vitamine en mineralen. Kortom, super lekkere aardappelvervangers en nog rijk van smaak ook! 

Al met al zijn er genoeg groentesoorten die bijdragen aan een gezonde levensstijl. Wil je nu meer weten over gezonde voeding, lees dan ook ons blog over de gezondste fruitsoorten

Of neem contact met ons op via de volgende button:

Neem contact op