Krachttraining vs cardio, wat is nu de echte winnaar voor een gezonder leven en optimaal sportresultaat? Het geheim is een combinatie van beide. Wil je goede resultaten behalen, dien je beide toe te voegen aan jouw wekelijkse routine. Maar wat is nu cardio en wat is krachttraining? en hoe kan je beide combineren? Lees het hieronder.
Cardio: wat is het?
Cardio betekent in het Latijn hart. Cardiotraining is erop gericht om ervoor te zorgen dat je uithoudingsvermogen verbetert. Niet alleen je hart, maar ook je longinhoud. In tegenstelling tot krachttraining, waarbij je vooral kortdurende zware oefeningen uitvoert, draait het bij cardio om langdurende, relatief lichte oefeningen. Het draait er hierbij om hoeveel zuurstof je kunt opnemen. Belangrijk is hierbij het vermogen van je lichaam om gedurende een aanzienlijke tijd een bepaalde activiteit vol te houden. Hoe sneller je merkt dat je ‘adem’ nodig hebt of tijd nodig hebt om weer verder te kunnen met de inspanning, toont aan dat er nog werk aan de winkel is. Hoe langer je dit vol kunt houden, hoe beter het uithoudingsvermogen. Hoe beter je hart en longen functioneren, hoe sterker de spier en hoe krachtiger het bloed door het lichaam stroomt. Hoe meer zuurstof naar je lichaam, hoe langer je een bepaalde prestatie kan volhouden zonder vermoeid te zijn. Cardio maakt je dus niet alleen gezonder, het verhoogt ook het uithoudingsvermogen en zorgt ervoor dat je afvalt.
Krachttraining: Wat is het?
Krachttraining is het verstevigen en sterker maken van je spieren door middel van weerstand. Je maakt hierbij gebruik van extra gewichten, waardoor je spieren weerstand voelen en sterker worden. Je belast dus in principe je spieren om je lichaam sterker te maken. Als je je spieren regelmatig zwaarder belast, is dat voor je lichaam een teken van training. Dat houdt in dat je steeds een tandje bij kan zetten en meer gewicht kan tillen dan voorheen. Je spieren worden dus telkens iets meer getraind dan eerst, je wordt sterker, je krijgt een betere lichaamshouding, je versnelt je stofwisseling, je stimuleert verbranding (op een lager pitje dan cardio), je krijgt een energiek gevoel, het verbetert je mentale gezondheid, het verbetert je sportprestatie en het vermindert de kans op blessures mits je de oefeningen goed uitvoert. Desalniettemin is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Het kost tijd voor je spieren om te herstellen. Het is dus belangrijk om rust te houden tussen de trainingen, en vervolgens bij elke training iets meer en zwaarder te trainen dan eerst.
Krachttraining vs cardio
Wat is er nu beter, cardio of krachttraining? Dit is een goede vraag. Echter is er geen duidelijk antwoord op. Het één sluit het ander niet uit. Om de beste resultaten te behalen is het belangrijk dat je een goede combinatie vindt van beide. Krachttraining draagt bij aan cardio en andersom. Om een beter uithoudingsvermogen te hebben is het dus belangrijk dat je een combinatie vindt van beide. Idealiter voer je je krachttraining en cardiotraining op verschillende dagen uit. Hierdoor heb je meer energie voor beide inspanningen en kan je met volledige focus trainen. Daarnaast is het niet slecht om beide met elkaar te combineren. Voor het ontwikkelen van spiermassa en vetverbranding kan je het beste cardio plaats laten vinden na je krachttraining. Voor uithoudingsvermogen kun je het beste eerst een cardiotraining doen gevolgd door kracht. Niks is te gek en een gezonder leven bestaat uit een combinatie van beide.
Hulp nodig met een maximaal sportresultaat?
Wil jij nu beginnen met een gezondere levensstijl? En weet je niet waar of hoe? Neem dan contact met ons op
Neem contact op